BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

duminică, 9 mai 2010

Elsa Schiaparelli



Elsa Schiaparelli by ~aerinvena on deviantART


Or give me a new Muse with stockings and suspenders

And a smile like a cat

With false eyelashes and finger-nails of carmine

And dressed by Schiaparelli, with a pill-box hat

Louis MacNeice


Probabil nu aşa cunoscută ca şi rivala ei de-o viaţă: Coco Chanel, Elsa Schiaparelli (1890—1973) şi-a exercitat influenţa asupra creări costumului, dar şi asupra modului de prezentare al său într-un cadru artistic, fiind o pioneră a modei interbelice.

Schiaparelli a inovat lumea modei prin piese vestimentare rafinate, etalând lux şi estetic, având detalii îndrăzneţe şi captivante. Modul sculptural al creări costumului de către ea se poate explica prin colaborarea cu diferiţi artişti plastici, gen Salvador Dali sau Paul Poiret, lăsându-şi amprenta un curent artistic nou pe acea vreme – suprarealismul. Aşadar, dacă Chanel milita pentru creaţia simplă şi se înscria în ambianţa arhitecturii cubiste, definite de stilul modernist al anilor ’20, Schiaparelli crea, după ideile lui Dali, piese suprarealiste, cu detalii excentrice.

Schiaparelli a fost primul designer care a utilizat fermoare puternic colorate, pentru a fi în concordanţă cu costumul creat, dar şi prima ce a creat tricotajele imprimate. Aceste imprimeuri duceau mai mult spre zona neobişnuitului, aparţinând unor teme felurite şi ciudate de la părţi ale corpului omenesc până la produse alimentare. Ea a fost de asemenea prima ce a utilizat pentru creaţile ei nasturi atent construiţi, fiind asemănaţi cu broşe opulente, având forme de arahide, albine, chiar şi capete de berbec.

Pentru moda pariziană, Schiaparelli a introdus felurite manifestări ale costumului, fie ele simboluri ale unor ţinuturi exotice, fie creaţii proprii. Aşadar, unele dintre inovaţile aduse de ea au fost pantalonii arabi, cămăşile brodate, curele „barbare”, turbanul turcesc, pălăriile suprarealiste, conceptul de „mix-and-match”, utilizat până în ziua de azi.

Deşi invoaţiile ei în modă au fost numeroase, cea care şi-a lăsat amprenta asupra fashion-ului prezent a fost organizarea prezentărilor de modă, incluzând o pistă pentru defilarea modelelor, acompaniate de muzică, schiţând un cadru artistic demn pentru valoarea costumelor. De asemenea, Schiaparelli a fost prima ce a utilizat drept modele fete cu o siluetă longilină, puţin aparţinând androginului, concept păstrat până în prezent.

Cele mai cunoscute creaţii ale ei sunt jachetele cu broderii suprarealiste, create cu colaborarea artistului Jean Cocteau, seria de rochii construite cu ajutorul sau având imprimeurile lui Dali (Rochia Homar, Rochia Tears, Rochia Schelet), iar una dintre cele mai conceptuale creaţii şi, poate, cea mai bine cunoscută – Pălăria Pantof. Culoarea special obţinută de ea pentru ambalajul unuia dintre parfumurile sale „Schocking” a rămas până astăzi în tendinţe, sub numele de „hot pink” (roz aprins). După cum ea însăşi nota, „I-am dat unui roz, tăria unui roşu... Un roz neon”.

Deşi nu este atât de cunoscută drept o precursoare a modei, Elsa Schiaparelli îşi face simţită prezenţa în multe detalii moderniste ale fashion-ului actual, fiind cosiderată o figură, oarecum subapreciată, dar importantă a perioadei interbelice.

0 comentarii: